VERİMDER'DE BU AY

YÜKSEKLİK YARIŞI YAPARKEN ENERJİ TÜKETİMİNİ DÜŞÜREN GÖKDELENLER

YÜKSEKLİK YARIŞI YAPARKEN ENERJİ TÜKETİMİNİ DÜŞÜREN GÖKDELENLER06 Aralık 2019 Cuma 16:58

Mimari de teknoloji ile birlikte binalar her geçen gün daha fazla yükseliyor. Dünyanın dört bir yanında yükseklikleri ile adını rekorlar kitabına yazdıran gökdelenler, aynı zamanda enerji tasarrufu konusunda da rekorlara imza atıyor. Kimi gökdelen kanaliz

Mimari de teknoloji ile birlikte binalar her geçen gün daha fazla yükseliyor. Dünyanın dört bir yanında yükseklikleri ile adını rekorlar kitabına yazdıran gökdelenler, aynı zamanda enerji tasarrufu konusunda da rekorlara imza atıyor. Kimi gökdelen kanalizasyon suyunu geri dönüştürerek kullanıma sunarken, kimi binalar kendi elektriğini üretiyor. İşte gökdelen hayatı yaşayan kişilerin karbon ayak izini sıfıra indiren akıllı binalar…

The Edge (aka Deloitte HQ) – Amsterdam / Hollanda

Deloitte’nin 40 bin metre kareye sahip devasa merkez şirket binası, şimdiye kadar verilen en yüksek sürdürülebilirlik puanına sahip. İngiliz derecelendirme kuruluşu BREEAM’a göre Deloitte’nin binası, yüzde 98,4 ile dünyanın en yeşil binası. Kendi elektriğini üreten bina olmasının yanı sıra minimum enerji tüketimi ile de binlerce kişiye yeşil bir çalışma ortamı sunuyor. 

311 South Wacker Drive – Chicago / Amerika

Amerika Birleşik Devletleri’nin Chicago eyaletinde bulunan gökdelen 1988 – 1990 yılları arasında inşa edildi. 65 kat yüksekliğinde olan bina, 2014 yılında yeni enerji verimli modele dönüşen yapısı ile enerji tüketimini en iyi şekilde planlanmasının güzel bir örneği. Aynı zamanda bina, Chicago’nun en büyük elektrik tedarikçisi tarafından da 402 bin 318 dolarlık, ticari gayrimenkullerde enerji verimliliği geliştirmeleri için verilmiş en yüksek tutarlı teşvik ile ödüllendirilmiş.

Shangai Tower – Shangai / Çin

632 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun ikinci, Çin Halk Cumhuriyeti’nin ise en yüksek binası olan Shangai Tower, enerji verimliliği konusunda da pek çok mimari esere öncülük yapıyor. LEED Platinium sertifikasına sahip bina, yağmur suyunu toplayarak yeniden kullanırken, aynı zamanda ısıtma soğutma sistemlerinde de 40’tan fazla enerji tasarrufu yapacak ekipmanı kullanılıyor.

Capital Tower – Singapur

Temizlik ve düzenli olması ile bilinen Singapur’da, 2000 yılında tamamlanan 52 katlı Capital Tower, tam da ülkenin yapısına uygun akıllı ve enerji verimliliği sağlayan bir bina olma özelliğini koruyor. Isı geçirmeyen çift cam kullanımı, asansör ve tuvaletlerdeki hareket sensörleri ve geri dönüştürülen arıtılmış kanalizasyon suyu kullanımı ile bina çalışanların bıraktığı karbon ayakizini de sıfırlamayı hedefliyor.

Tapei 101 – Tapei / Tayvan

Tayvan’da 2004 yılında inşa edilen Tapei 101, 508 metre yüksekliği ve 412.500 metrekarelik alanı ile dünyanın sayılı yüksek binaları arasında yer alıyor. Dikey olarak yükselen bina, aynı zamanda LEED Platinum sertifikası ile de doğal yaşama saygısını gösteriyor. Her yıl 28 bin ton su ve 1.261 ton çöp tasarrufu yapan bina aynı zamanda 2.995 metrik ton CO2 salınımını da engelliyor.

Pearl River Tower – Guangzhou / Çin

2011 yılında yapımı tamamlanan Pearl River Tower, sıfır enerji tüketimine sahip gökdelenler arasında yer alıyor. Pek çok farklı uygulama ile enerji faturalarında tasarruf elde eden bina aynı zamanda sürdürülebilir bir gelecek için de umut veriyor. Binada bulunan otomatik güneşlikler, güneş ışınlarının görülme açısına bağlı olarak doğru yöne dönerek, iç alanın hep aydınlık olmasını sağlıyor. Güneş ve rüzgar enerjisi üretimini de kendi içinde barındıran bina, suyun ısıtılmasını da kendi kendine sağlıyor.

 

    Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.Kurumsal Web Site Tasarımı
    Derneğimizin çalışmaları, hizmetleri ve güncel haberlerini Sosyal Medya’dan takip edebilirsiniz.