VERİMDER: TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ KONUMA ULAŞMASI İÇİN ISI YALITIMI ŞART!

VERİMDER:  TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ KONUMA ULAŞMASI İÇİN  ISI YALITIMI ŞART!31 Mayıs 2022 Salı 14:09

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği-VERİMDER, enerjiyi verimli kullanma konusunda farkındalık yaratmak için başlattığı Anadolu Buluşmaları toplantılarının 21.’sini Dalmaçyalı sponsorluğunda Samsun’da gerçekleştirdi.

Enerjideki dışa bağımlılığı azaltmak için yeni inşa edilen ve mevcut binalarda ısı yalıtımı uygulamalarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Isı yalıtımı olmayan konutlarda büyük miktarda enerji kaçağı oluşuyor. Kış aylarında ısıtma, yaz aylarında soğutma maliyetinden kaçınmak için çareler düşünenlerin karşısına çözüm olarak ısı yalıtım uygulamaları çıkıyor.

Küresel ısınmanın ve sebep olduğu iklim krizinin önüne geçebilmek için tüm dünyanın gösterdiği mücadelede en önemli yöntemlerden biri dış cephe ısı yalıtımı olarak gösteriliyor. Dünya genelinde, binalar karbon salımının yüzde 40’ından sorumlu. Yaşanan bu karbon salımının yüzde 80’i ise ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiden kaynaklanıyor. Tüm dünyada 2050 yılına kadar mevcut bina stokunun 2’ye katlanması bekleniyor. Bu sebeple ülkelerin iklim krizinin önüne geçmeye çalışırken, ısı yalıtımı konusunda ciddi adımlar atması gerekiyor. Yeni binalar ileri ısı yalıtım hassasiyeti ile korunurken, mevcut bina stoklarının da ısı yalıtım ve enerji verimliliğiyle geliştirilmesi büyük önem taşıyor.

VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ve VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz ve BETEK İnşaat Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Arzu Elazığ Uludağ toplantıda konuşmacı olarak yer alırken, toplantı kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat-enerji sektörleri ve kanaat önderlerinin de yoğun ilgisiyle gerçekleşti.

TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ KONUMA ULAŞMASI İÇİN ISI YALITIMI ŞART!

Ülke olarak toplam enerji maliyetimizin yılda 60 milyar dolara yaklaştığını belirten VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin “Tüm dünyada fosil yakıtlar olarak da adlandırılan petrol, doğal gaz ve kömür fiyatları hızla artıyor. Bu durum hiç şüphesiz Türkiye’nin enerji faturasına da yansıyacak. Ülke olarak enerjinin yaklaşık yüzde 70’ini ithal ediyoruz. İthal edilen enerjinin 22.5 milyar dolarlık kısmı konut ve benzeri yapılarda tüketiliyor. Bu koşullar altında, özellikle enerjideki dışa bağımlılığı azaltmak için yeni inşa edilen ve mevcut binalarda ısı yalıtımı uygulamalarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Ayrıca enerjinin verimli kullanılmadığı evlerde tüketicinin cebinden büyük miktarlarda para çıkıyor. Isı yalıtımı olmayan konutlarda büyük miktarda enerji kaçağı oluşuyor. Kış aylarında soğutma, yaz aylarında ısıtma maliyetinden kaçınmak için çareler düşünenlerin karşısına çözüm olarak ısı yalıtım uygulamaları çıkıyor” dedi.

ISITMA ve SOĞUTMA İÇİN HARCANAN ENERJİDE YARI YARIYA TASARRUF MÜMKÜN!

Ülkemizdeki 25 milyona yakın konutun yüzde 70’ten fazlasında ısı yalıtımı olmadığını belirten Prof. Dr. Emre Alkin “Isıtma ve soğutma amaçlı harcanan enerjide yarı yarıya tasarruf sağlamanın yolu yaşadığımız binalara ısı yalıtımı uygulaması yaptırmaktan geçiyor. Özellikle  yükselen enerji faturaları karşısında  ısı yalıtımı tüketicilerin kurtarıcısı olarak karşımıza çıkıyor. Isı yalıtımı yapan bina sahipleri, faturalarında %50’ye varan tasarruf elde edebiliyor” dedi.

‘BİNALARDA FOSİL YAKIT TÜKETİMİ VE KARBON SALIMINI AZALTARAK

ÇEVREYE KATKI SAĞLIYOR’

Küresel ısınma ve iklim krizi tehlikesiyle mücadelede en önemli kalkanlarımızdan biri olan ısı yalıtımı konusunda daha kapsamlı ve destekleyici çalışmaların yapılması gerekiyor.  İklim değişikliği, yalnızca ülkemizi değil tüm dünyayı etkileyecek küresel bir sorun. Küresel ısınma, daha şimdiden iklimin değişmesine yaz aylarında sel felaketi yaşatacak kadar yağmur yağmasına kış aylarında susuzluk sinyallerinin ortaya çıkmasına kadar pek çok olumsuz etkisi ile günlük hayatlarımızı etkilemeye başlıyor. Bu nedenle enerjiyi verimli kullanmak çok önemli. Isı yalıtımı, dünyamızı bekleyen küresel ısınma ve iklim krizi tehlikesiyle mücadelede büyük önem taşıyor. Çünkü ısı yalıtımı, binalarda fosil yakıt tüketimi ve karbon salımını azaltarak çevreye doğrudan katkı sağlıyor.

ISI YALITIMI EVİNİZDEKİ ISIYI KORUYOR!

Türkiye’de enerji tasarrufu denilince akıllara enerjiyi az kullanmak geliyor.  Bu konuda yanlış bir algı mevcut, tüketiciler daha az enerji kullanıp, yaşam alanlarında sağlıksız bir iklimlendirmeye maruz kalıyorlar. Bunun aksine yapılması gereken daha az enerji tüketerek daha yüksek konfor koşullarını sağlamak olmalı. Ev içindeki ısıyı ideal seviyede sabit tutmak için sıcaklığı artırmak yerine evdeki ısıyı daha dengeli ve homojen korumak gerekiyor. Isı yalıtımıyla kışın sıcak havanın dışarı çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeri girmesini engelleyebilirsiniz.

HAVAYI KİRLETEREK ÖLÜMÜMÜZE NEDEN OLUYORUZ

Hava kirliliğinin azalmadığını ve sürekli olarak arttığını ifade eden Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar yaptığı değerlendirmede hava kirliliğinin her yıl 8 milyon kişinin erken ölmesine neden olduğunu belirtti ve konu hakkında:

“Türkiye hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı ülkelerden biri. 2021 yılında Dünya Sağlık Örgütü bazı bilgileri güncelledi. O bilgilere göre bizim hava kirliliğimiz tahmin edilenden daha kötü bir durumda. Evlerde ısınırken aslında havayı kirletiyoruz ve kendimizi öldürüyoruz. Bu durum bizlere konutlarda yalıtımın önemini ortaya çıkıyor. Enerjinin verimli kullanımı, yaşanabilir bir gelecek için temeli oluşturan sürdürülebilirliğin esas başlıklarından biri. Bu noktada farkındalık oluşturmak hepimizin görevi. İklim krizi ve küresel ısınma dolayısıyla kaynaklarımız tehlike altında. Kaynaklarımızı korumak için de verimlilik uygulamalarına her alanda önem vermeliyiz”