VERİMDER'DE BU AY

ISI YALITIMINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

ISI YALITIMINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR25 Temmuz 2019 Perşembe 14:06

Isı yalıtımı, yeni bir uygulama olmamasına karşın halen tüketici tarafından pek çok doğru bilinen yanlışları barındırıyor. İşte ısı yalıtımı konusunda uzmanların sektörel deneyimlere dayanarak yaptığı analizlerle belirlediği doğrular ve yanlışlar.

YANLIŞ 1: ISI YALITIMI BİNAYA ZARAR VERİR

Düşünülenin aksine ısı yalıtımı uygulaması yapılan binalar daha uzun ömürlüdür. Özellikle ısı farkından dolayı oluşabilecek hasar ve çatlak riskini azaltarak, korozyona karşı binanın ömrünü uzatır.

YANLIŞ 2: BOYA İLE ISI YALITIMI YAPILIR

Boya ve sıva benzeri malzemeler ile binaların ısı yalıtımı sağlanamaz. Kullanılan malzemedeki kalınlık arttıkça ısı yalıtım performansı da artar.

YANLIŞ 3: SICAK BÖLGEDE OLAN BİNALARDA ISI YALITIMINA GEREK DUYULMAZ

Isı yalıtımı yalnızca binanın ısınma performansı için gerekli değildir. Aynı zamanda yaz aylarında da binanın soğutulması için de kullanılır. Enerji tasarrufu yapılması istenen tüm yapılarda ısı yalıtımı mutlaka yapılmalıdır.

YANLIŞ 4: ISI YALITIMI PAHALI BİR UYGULAMADIR

Tüketiciler genellikle ısı yalıtımının pahalı olduğu gibi bir algıya sahiptir. Ancak yaşam alanlarını ısıtmak ya da soğutmak için harcanan bütçenin yarısı neredeyse boşa gidiyor. Binalarda yapılan ısı yalıtım sistemleri ile ayda 400 liraya varan tasarruf mümkün.

YANLIŞ 5: BİNAMIZIN ENERJİ KİMLİK BELGESİ’NE İHTİYACI YOK

Enerji Kimlik Belgesi, binalarda zorunlu hale gelen bir belgedir. Bu belge sayesinde binanın alım-satım ve kiralama süreçleri daha kolay olacaktır.

YANLIŞ 6: MANTOLAMA MALZEMELERİ KANSEROJEN MADDE İÇERİR

Mantolama malzemelerinin kanserojen madde içermiyor; bu ürünler gıda sektöründe dahi güvenle kullanılıyor. AB ülkelerinde kullanılan hammadde ve teknolojiler ile üretilen ısı yalıtım malzemeleri, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında üretilerek gerek yurt içi gerekse AB ülkeleri dahil yurt dışı pazara CE işareti ile sunuluyor. 305/2011/AB sayılı Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamındaki ürünler; “sağlık, hijyen ve çevre” gibi temel unsurlar çerçevesinde değerlendiriliyor. Bu bağlamda CE işaretine tabi olan ve bu işaret vasıtasıyla AB ve Türkiye pazarında kullanılabilen bir ürünün kanserojen olması söz konusu olamaz. Söz konusu ısı yalıtım ürünlerinin birçoğu (EPS, XPS) inşaat sektörü dışında gıda, ambalaj dâhil birçok sektörde de güvenle kullanılıyor. 

YANLIŞ 7: SÜRME ESASLI YALITIM MALZEMELERİ KULLANABİLİRİZ

Isı Yalıtımı, ısı iletkenlik katsayısı düşük, belirli bir kalınlığa sahip malzemelerle yapılıyor. Kalınlık ve ısı iletkenlik katsayısı, ısı yalıtım performansını belirliyor. Dolayısıyla mikron seviyesindeki kalınlıkta uygulanan boyalarla ya da ısı iletkenlik katsayısı yüksek olan ve belirli bir kalınlıkta uygulamaya elverişli olmayan sıvalarla mantolama yapılması ve istenen ısı yalıtım performansına ulaşılması mümkün değildir.

YANLIŞ 8: BİNAMIZIN DUVARLARI GAZ BETONLA ÖRÜLÜ; MANTOLAMA YAPMAMIZA GEREK YOK

Gaz beton, bir yapı malzemesidir. Isı iletkenlik katsayısı yüksek olan bir yapı malzemesidir. Dolayısıyla duvarların tek başına gazbeton ile örülü olması istenen ısı yalıtımını sağlayamaz. Binalarda hangi yapı malzemesi kullanılırsa kullanılsın mutlaka ısı yalıtım malzemeleriyle yalıtım yapılmalıdır.

YANLIŞ 9:  BİNAMIZ YALNIZCA KUZEY CEPHEDEN SOĞUK ALIYOR; GÜNEY CEPHEYİ MANTOLAMAMIZA GEREK YOK

Mantolama tek cephe için yapıldığında ısı köprüleri oluşacağı için mantolanmayan cephelerde ısı kaybı devam eder. Binada ısı kaybı olmaması için tüm yapının çepeçevre mantolanması gerekiyor.

YANLIŞ 10: MANTOLAMA YAPTIRMAK ÇOK PAHALI

Mantolama maliyeti, AB standartlarında üretilen, kaliteli ürünler kullanıldığında uygulama da dâhil olmak üzere metrekare başına yaklaşık 30-40 TL arasındadır. Mantolama, 2 – 3 yıl içerisinde kendini amorti eden, sonrasında da ciddi miktarda enerji tasarrufu sağlayan bir yatırımdır.

 

 

    Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.Kurumsal Web Site Tasarımı
    Derneğimizin çalışmaları, hizmetleri ve güncel haberlerini Sosyal Medya’dan takip edebilirsiniz.