ISI YALITIM REHBERİ

ISI YALITIMI

EV EKONOMİSİNDE TASARRUFUN EN ETKİLİ YÖNTEMİ: ISI YALITIMI

 

Binaların kış aylarında daha sıcak, yaz aylarında ise daha serin kalmasının yolu ısı geçişlerini en aza indiren ısı yalıtımından geçiyor.

 

A-) ISI YALITIMI NEDİR?

res-3.jpgBinaların ısı kayıplarının önlenmesi ve enerji tasarrufu sağlanması için dış yüzeyinde yapılan işlemlere ısı yalıtımı denir. Binaların dışa bakan iç yüzey sıcaklığı ile iç ortam sıcaklığı arasındaki farkın 3 derecenin üzerinde olmaması gerekir. Dış duvarın iç yüzey sıcaklığındaki artış, iç ortamda hava akımını engeller. Bu sayede ısı kayıplarının önüne geçilir.

 

Binaların içi kış aylarında daha hızlı ısınırken yaz aylarında ise daha hızlı soğur. Verimli kullanılan enerji ile ısınma ve soğutma maliyetleri azalarak, tasarruf etmenizi sağlar.


B-) ISI YALITIMININ FAYDALARI NELERDİR?

 

  • Isı kaybını minimuma indirerek, evinizin yazın soğuk, kışın sıcak kalmasını sağlar.
  • Evinizin bölümleri arasında dengeli oda sıcaklıkları yaratır. Yaşadığınız mekânın daha sağlıklı ve konforlu olmasına yardımcı olur.
  • Isınma ve soğutma yapılan harcamalarda en az %40 tasarruf imkanı sağlar.
  • Hem kendi ekonominize hem de ülke ekonomisine katkı sağlar.
  • Ülkemizin dışa bağımlılığını azaltır.
  • Binalarda küf ve mantar oluşumunun önüne geçilir.
  • Dış mekan uygulaması olduğu için iç mekanda alan kaybı yaşanmaz.
  • Dış cephede estetik bir görüntü elde edilir.
  • Binaları dış etkenlerden koruyarak; onarım masraflarını düşürür.
  • Binanın beton içindeki demirlerin paslanmasını önleyerek, binanızın depreme karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.
  • Yakıt tüketimini azaltarak, çevre kirliliği ve küresel ısınmaya karşı pozitif yönde etkisi bulunur.

C-) ISI YALITIMI NERELERDE KULLANILIR?

res-4.jpg

  • Düz ve eğik çatılara
  • Binanın dışa bakan duvarlarına
  • Toprak ile teması olan duvar ve döşemelere
  • Depo, garaj gibi binalarda ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlara
  • Çıkma tabanlara
  • Havalandırma kanalları, tesisat boruları gibi tesisat elemanlarına

D-) ISI YALITIMI UYGULAMASI NASIL YAPILIR?

  • Isı yalıtımı, binanızın çatı, döşeme, duvar ve tesisat özelliklerine uygun olarak düşük ısı geçirgenliğine sahip malzemeler ile uygulanır. Öncelikle yüzey hazırlanır ve ısı yalıtım levhaları binanın dış cephesine yapıştırılır. Isı yalıtım levhalarının sabit kalması için dübellenerek, köşe profilleri yerleştirilir. Isı yalıtım levhalarının sıvası ve filesi, mineral kaplaması yapılarak işlem boya ile tamamlanır.
  • Isı yalıtımı yapıldığı anda ve yapıldıktan sonraki 24 saat içerisinde don olmamalıdır. Aralık

E-) ISI YALITIMI UYGULAMASI NE KADAR SÜREDE TAMAMLANIR?

Uygulamanın yapılacağı alanın büyüklüğü, binanızın ihtiyaçları ve çalışacak kişi sayısıyla ilişkilidir. Bu süreyi, ısı yalıtımı için çalışacağınız firma ile detaylı olarak görüşmeli ve sözleşmenizde net olarak belirtmelisiniz.


F-) ISI YALITIMI FATURALARIN ISISINI DÜŞÜRÜR

res-5.jpgGünümüz koşullarında ev ekonomisinde tasarruf vazgeçilmezdir. Tasarruf bireylerin gelecek öngörüleri ve dolayısıyla umut ve beklentilerinin gerçekleşmesi ile bire bir ilişkilidir. Toplumsal ve bireysel mutluluğun bir parçası olan tasarruf ise en fazla ısı yalıtımından sağlanabilir.

 

Isı yalıtımı yapılan binalarda elde edilen enerji tasarrufu ile hem çevresel hem de ekonomik katkı sağlanır. Türkiye’de hala pek çok binada ısı yalıtımı kullanılmıyor. Isınmak için harcanan paranın yarısı ise bu nedenle boşa gidiyor.

 

Isı yalıtımı yapılan binalarda, ısı kayıplarının önüne geçildiği için içerideki sıcak hava dışarıya taşınmaz. Bu sayede evin sıcak olması için harcadığınız enerji azalır. Azalan enerji ile her ay ödediğiniz elektrik, doğalgaz faturaları daha düşük olur. Enerji için yapılan tasarruf, ev ekonominize katkı sağlar.

 

Yalıtım yapılırken kullanılan malzeme ve uygulamanın kalınlığı da önemlidir. Kullanılan malzemenin kalınlığı arttıkça tasarruf oranlarında da artış olur.


G-) ISI YALITIMI EVİNİZİN DEĞERİNİ YÜKSELTİR

Isı yalıtımı ayrıca binanızın dış yüzeyinde oluşabilecek yoğuşmanın neden olduğu bakteri, mantar, siyah leke ve küflenmenin de önüne geçer. Bu sayede binanızın ilk günkü gibi temiz ve estetik görünürken sizlere konforlu bir yaşam imkânı sunar. Binanın taşıyıcı sistemini rutubetten uzak tutarak binanızın ömrünü uzatır. Bu da evinizin değerini yüksek tutar.


H-) ISI YALITIMI İLE ELDE EDİLECEK TASARRUF, MALİYETİNİ KARŞILAR

res-6.jpgIsı yalıtımının maliyeti, binanın yapım aşamasında yaklaşık %1-3 arasındadır. Ayrıca ısı yalıtımını inşaat aşamasında yapmak, daha bina kullanımına başlamadan önce kullanıcıya tasarruf sağlayacaktır. Düşük kapasiteli kazan, klima, küçük radyatör ve tesisat kullanılacağı için işletme maliyetleri ve yatırım maliyetleri de azalacaktır.

Isı yalıtımını inşaatı önceden yapılan binalarda uygulamanın maliyeti ise binanın boyutlarına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. İnşaat sonrası uygulanan ısı yalıtımı, birkaç sene içerisinde kendisini amorti ederek, hızla tasarruf yapmanızı sağlar.


10 ADIMDA DOĞRU ISI YALITIMI NASIL YAPILIR?

Binalardaki ısı kayıplarının önlenmesi, enerji tasarrufu sağlanması ve sürdürülebilir bir dünya için en doğru yöntem ısı yalıtımdır. Isı yalıtımı yapılan binalarda elde edilen enerji tasarrufu ile hem çevresel hem de ekonomik katkı sağlanır. Evinizi daha kolay ısıtmanızı ve soğutmanızı sağlayan ısı yalıtımı, ay sonundaki faturalarınızın da ısısını düşürerek tasarruf etmenizi sağlar.

  1. Isı kaybının önüne geçmek için işe; evinizin duvarlarına yaptıracağınız ısı yalıtımı ile başlayın. Pencere, zemin ve çatı gibi binanızın ısı kaybına uğraması muhtemel tüm bölümlerine ısı yalıtımı yapıldığından emin olun. Bu sayede en yüksek seviyede enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. 

 

  1. Isı yalıtımı için binanıza en uygun malzemeyi seçin. Bunu yaparken deneyimli ve alanında uzman firmalar ile çalışın. Isı yalıtımı işlemi özelinde her binanın ihtiyacı farklıdır. Doğru firma, binanız için en uygun malzemeleri belirleyecek ve en verimli işlemi yapacaktır.

 

  1. Isı yalıtımında yanlış uygulama binada küf ya da rutubet oluşumu gibi istenmeyen durumlara neden olabilir. Bu nedenle ısı yalıtımını alanında uzman, tecrübeli ve işin eğitimini almış sertifikalı ustalardan hizmet almalısınız. 

 

  1. Isı yalıtımına karar verdikten sonra termal kameralar ile keşif hizmeti alarak binanızın hangi bölgesinde ısı kaybı olduğunu öğrenin. Uygulama öncesi keşif hizmeti sunan firmalardan destek alın.

 

  1. Güvenilir markalar ile çalışın. Markaların sunduğu paket sistemler, herhangi bir sorun yaşadığınız takdirde süreç içerisinde probleminizin kısa bir süre içerisinde çözülmesini sağlayacaktır. 

 

  1. Isı yalıtımı hizmeti ile birlikte 2011 yılında zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesi’ni almayı unutmayın.

 

  1. Isı yalıtımı sonrası termal kameralar ile binanızdaki ısı kaybının hangi oranda azaldığını kontrol ettirin.

 

  1. Isı yalıtımı yaptıracağını firmanın TSE, İKOS, ETAG kalite belgelerinden hangisine ya da hangilerine sahip olduğunu araştırmayı ihmal etmeyin. 

 

  1. Isı yalıtımı sonrası dış cephe boyanızı yenileyin. Bu sayede binanızın dış görünüşü güzelleşirken dış etkenlere karşı da koruma sağlamış olursunuz. Boya seçiminde de yalıtımda olduğu gibi yüksek teknolojili bir dış cephe boyası tercih edin. 

 

  1. Isı yalıtımı fiyatları binanızın ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir. En kaliteli hizmeti en uygun fiyatlarla alabileceğiniz firmalara yönelin. 

 

    Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.Kurumsal Web Site Tasarımı
    Derneğimizin çalışmaları, hizmetleri ve güncel haberlerini Sosyal Medya’dan takip edebilirsiniz.