KÖMÜR KULLANIMINI 2028’E KADAR SONLANDIRACAK PLAN

KÖMÜR KULLANIMINI 2028’E KADAR SONLANDIRACAK PLAN15 Aralık 2020 Salı 14:03

Yunanistan, 5 Milyar Euro dengeleme programında kömür kullanımını 2028’e kadar sonlandıracakları planı açıkladı.

Yunanistan, ülkenin karbon ayak izini azaltma hedefi kapsamında 2023 yılına kadar kömür kullanımını yüzde 80 oranında aşamalı olarak kaldırmak ve 2028 yılında da kömürden çıkış için 5 milyar euro (5,9 milyar dolar) harcayacak. Öte yandan 2015 yılında Yunanistan’ın kömür yakıtlı elektrik üretiminin enerji bileşiminin yüzde 41,6’sını oluşturduğu düşünüldüğünde bunun oldukça iyimser bir hedef olduğu kaydediliyor.

2019’da kömürün enerji bileşimindeki payı yüzde 27,9’a düştü. 2030’a kadar ülkenin kömür kullanımının tamamen yok edilemese bile yüzde 10’dan daha az küçük bir paya sahip olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca gelecek 10 yılda ülkenin yenilenebilir enerji kapasitesinin büyük bir artış kaydedeceği ve 2019-30 arası yeni kurulumların yüzde 85 ila 90’ının yenilenebilir olacağı tahmin ediliyor.

Yunanistan Enerji Bakanı Kostis Hatzidakis, yenilenebilir enerji ve diğer faaliyetlere yönelik özel yatırımların yolda olduğunu ve batı Makedonya ve Megalopoli’de 8 binden fazla istihdam yaratılmasına yardımcı olmasının beklendiğini söyledi.

“Batı Makedonya ve Megalopoli’de yaratılacak iş sayısı kaybedilecek iş sayısından daha fazla olacak.” diyen Hatzidakis, Yunanistan’ın yerel toplulukları desteklemek için yeni işletmelere vergi teşviklerini de değerlendireceğini sözlerine ekledi.