700 KAMU BİNASINDA ENERJİ TASARRUFU SAĞLANACAK

700 KAMU BİNASINDA ENERJİ TASARRUFU SAĞLANACAK18 Ocak 2021 Pazartesi 13:01

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NIN “KAMU BİNALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ” PROJESİ İLE 700 KAMU BİNASINDA ENERJİ TASARRUFU SAĞLANACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dünya Bankası tarafından fonlanan ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mali garantörlüğünde, “Kamu Binalarında Enerji Verimliliği” projesini hayata geçiriyor. Beş yıl sürecek proje kapsamında 500 ila 700 kamu binasında yapılacak yenileme çalışmaları ile enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

Türkiye’de yaklaşık 175 bin kamu binası olduğu tahmin ediliyor. Bu binalarda kullanılan enerjinin verimliliğinin düşük olmasına bağlı yüksek enerji tüketimi ise hem ülke ekonomisine hem de dünyada kullanılan kısıtlı enerji kaynaklarının olumsuz yönde etkilenmesine yol açıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dünya Bankası tarafından yaklaşık 200 milyon ABD dolar- 150 milyon ABD Doları IBRD kredisi, 46,2 milyon ABD Doları CTF imtiyazlı kredisi, 3,8 milyon ABD Doları CTF hibe –sağlanması ile “Türkiye’de Kamu Binalarında Enerji Verimliliği” projesini hayata geçiriyor.

KAMU BİNALARINDA ENERJİ TASARRUFU

Dünya Bankası tarafından fonlanan, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mali güvencesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) desteği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü (YİGM) tarafından uygulanacak Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi (KBEVP) ile kamu binalarının enerji verimli bir şekilde yenilenmesi ve enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor. Önerilen projeler, en yüksek enerji tüketimine sahip kamu binalarını yenilemeyi amaçladığı için, doğrudan yararlanıcılar; yatırımlardan kaynaklanan bütçe tasarrufu, merkezi hükümet binaları için bütçe kısıtlarının çözülmesi ve CO2 tasarruflarındaki düşüşler nedeniyle kamu sektörü ve aynı zamanda kamu binalarının kullanıcıları (idari personel ve ziyaretçiler) ve toplum olarak belirtiliyor.

700 KAMU BİNASI YENİLENECEK

Beş yıl boyunca sürecek proje aracılığıyla 500-700 kamu binası yenilenmesi ve yılda 1000 kamu çalışanına ve 5000 vatandaşa ulaşması hedefleniyor. Proje, sadece kamu binalarının enerji tüketimini azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda kamuya açık toplumları hedef alan bir dizi iletişim aracının toplum içinde bilinçlendirilmesini ve geliştirilmesini kolaylaştıracak. Yenilenmiş dirençli ve modern tesisler, aynı zamanda sağlıklı ve verimli çalışma üzerinde olumlu etkisi olan daha yüksek konfor koşullarına da katkıda bulunacaktır.

YÜKSEK ENERJİ TÜKETEN BİNALAR ÖNCELİKLİ

Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Uygulamaları Projesi kapsamında sunulacak yatırımlar, öncelikle yüksek enerji tüketimi ve daha kısa geri ödeme süreleri olan kamu binalarına odaklanıyor.

Önerilen proje iki bileşenle gerçekleştiriliyor.

1. Merkezi hükümet binalarında enerji verimliliği yatırımları.

2. Teknik yardım ve proje uygulama desteği.

TÜRKİYE’NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİLERİNE KATKI SAĞLAYACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde gerçekleşecek proje Türkiye’nin enerji ve sürdürülebilirlik stratejilerine de destek oluyor.

Türkiye’nin enerjide dışa bağımsızlığını arttırmaya yardımcı olmayı amaçlayan CPF’nin Hedef 7 ve sürdürülebilir ve esnek şehirleri destekleyen Hedef 8, Ülke Ortaklığı Çerçevesi (CPF) ile Mücadele Edilen Altyapı Varlıklarının ve Doğal Sermayenin Artan Sürdürülebilirliği - Hedef 9, 2012-2023 yıllarını kapsayan Enerji Verimliliği Stratejik Planı ve 2014-2018 Hükümeti’nin 10. Kalkınma Planı ile uyumludur.